Houd Me Vast

Educatief programma voor echtparen die hun relatie willen verbeteren

Wat houdt het in?

De relatiecursus “Houd me vast”, is gebaseerd op de Emotionally Focused Therapy (EFT) ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Een prachtige, hoopvolle, respectvolle en vriendelijke methode waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het op ruim 70% van de relaties een gunstig effect heeft. Kortom… een cadeau voor je relatie.
De cursus geeft concrete handvatten voor het verstevigen van de onderlinge verbondenheid in het huwelijk. Van de wieg tot het graf verlangen mensen naar iemand die naar hen uitkijkt, hen ziet staan en waardeert, hun pijn verzacht, hen geruststelt op moeilijk momenten in het leven en hen vasthoudt in het donker.
Tijdens de bijeenkomsten leer je jezelf en je partner beter begrijpen door de zeven gesprekken met elkaar te voeren die beschreven zijn in het gelijknamige boek “Houd me vast” van dr. Sue Johnson. Onderwerpen zijn onder andere:

 • Begrijpen van liefde, verbinding, hechting.
 • Waar gaat het vaak mis? Patronen in de relatie leren herkennen.
 • Bouwen aan een veilig ‘fundament’.

Voor wie?

 • Voel je je weleens in de steek gelaten, terwijl je partner zich van geen kwaad bewust is?
 • Reageer je soms overdreven fel op iets wat je partner doet of zegt?
 • Neem je afstand om ruzies te vermijden en hoop je stilletjes dat het dan over gaat?

Herken je je in één van deze vragen, dan is de “Houd me vast” cursus iets voor jullie. De cursus is bedoeld voor echtparen die hun relatie willen verdiepen en sterker willen maken. Tijdens het programma gaan jullie samen in gesprek en leren jullie:

 • Liefde beter te begrijpen.
 • Cruciale acties en reacties die de relatie vormen tot wat hij is te herkennen.
 • Je eigen emotionele reacties en behoeften en die van je partner te begrijpen.
 • Negatieve interacties/patronen die pijn en afstand creëren te beschrijven en te beheersen.
 • Positieve momenten benoemen zodat een veilige verbinding ontstaat. Want hoe sterker je verbonden bent, des te meer kun je jezelf zijn!

N.b. de cursus is niet geschikt voor mensen in een ernstige relatiecrisis, of die van plan zijn om uit elkaar te gaan. De cursus is een educatief programma, geen relatietherapie!

Praktische informatie
Het programma bestaat uit acht avonden van ongeveer twee uur. Er kunnen minimaal drie en maximaal zes echtparen meedoen. Voor de start van de cursus vindt een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleider(s).
De avonden zijn als volgt ingedeeld: Eerst wordt er (plenair) iets over het thema van de bijeenkomst gezegd, ondersteund door beeldmateriaal vanuit de praktijk. Vervolgens ga je samen met je echtgenoot (dus niet met een andere groepsgenoot) in gesprek. Hierna vindt er nog kort een terugkoppeling plaats in de groep. Je krijgt een opdracht mee om thuis samen verder mee aan de slag te gaan.

Cursusdata: Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 3) worden de data gepland.
Cursuslocatie: Wordt nader bepaald, maar in ieder geval in Waddinxveen.
Kosten: € 500,00 per echtpaar (inclusief het boek “Houd me vast” en koffie/thee)
Opgeven: De cursus gaat van start bij aanmelding van tenminste drie echtparen. Opgeven kan per .
Na aanvang van de cursus is geen restitutie van het cursusgeld mogelijk.
Meer informatie: www.houdmevast.nl (algemene informatie over het “Houd me Vast” programma).

Niet in een groep, maar toch het Houd me Vast programma volgen?
Het Houd me Vast programma is bij uitstek geschikt om met een aantal echtparen te volgen. Toch blijkt het voor sommige echtparen een grote drempel te zijn om een groepscursus te volgen. Het is mogelijk om als echtpaar individueel bij Voltooid Verleden Tijd het Houd me Vast programma te volgen. De kosten hiervoor bedragen € 800,00  (8 bijeenkomsten van ongeveer 90 minuten). De gesprekken vinden dan plaats in de praktijk aan de Zuidplaslaan 19 te Waddinxveen.