EFT (relatietherapie)

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Deze emotie gerichte relatietherapie, richt zich op het verbeteren van de verbondenheid tussen partners. Het is een zeer effectieve behandelmethode; meer dan 70% van de stellen ervaren dat zij na EFT relatietherapie hechter met elkaar verbonden zijn.

EFT in het kort

  • EFT richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de echtpaarpartnerrelatie;
  • EFT heeft een hoge slagingskans, meer dan andere relatietherapieën;
  • EFT kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties;
  • EFT kijkt naar de onderlinge verbinding en bereikbaarheid;
  • EFT zoekt en vindt de zere plekken van vroeger;
  • EFT bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken.

Hoe verloopt EFT?

De eerste fase: de de-escalatiefase
De eerste EFT therapie fase is de de-escalatiefase. Deze fase verheldert het negatieve interactiepatroon. In deze fase is het de bedoeling dat jullie het patroon herkennen en dat jullie beiden je eigen rol en die van je partner binnen dit patroon erkennen.

De tweede fase: verbindingsfase
De tweede EFT therapie fase is de verbindingsfase. Tijdens deze fase leren jullie onderliggende hechtingsbehoeftes en hechtingsangsten naar elkaar uit te spreken en met deze behoeftes om te gaan. Dit geeft een nieuwe emotionele verbinding binnen de relatie die veel veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.

De derde fase: bestendigingsfase
De derde EFT therapie fase is de bestendigingsfase. In deze fase vinden jullie nieuwe oplossingen voor oude problemen. Jullie zijn zo ver dat jullie je relatie steeds beter in de hand hebben.
Vallen jullie terug in het oude patroon (wat normaal en heel begrijpelijk is), dan word er even een stap terug gedaan naar fase één.

Geen therapie maar toch werken aan je relatie?

Naast EFT is er ook de mogelijkheid om het “Houd me vast” programma te volgen. Kijk hier voor meer informatie.